Hoe laat je een advertentiecampagne converteren?

//

Remco Tensen

Ze zijn misschien klein en van korte duur, maar er zit net zoveel moeite in een goede advertentie, als in een goed artikel of een korte video. Zó laat je jouw campagne converteren…

Niet alle advertenties werken en sommige advertenties werken niet de hele tijd. Door te leren wat, wanneer en waarom een advertentie NIET werkt, kun je een advertentiecampagne verbeteren en verfijnen, waardoor jouw campagne WEL gaat converteren.

De basis van digitaal adverteren:

 1. Leer de ‘best practices’: de standaardregels voor het maken van advertenties
 2. Kijk naar concurrenten met langlopende advertentiecampagnes en leer waar zij op geoptimaliseerd zijn
 3. Let goed op het instellen van de juiste demografische gegevens
 4. Stem je bulletpoints af op de vraag en de doelen waar sterke concurrenten een antwoord op geven
 5. Maak en test verschillende advertentie-versies

Je advertenties moeten overeenkomen met de toon en stijl van je merk. Of het nu gaat om afbeeldingen, audio of video’s: elke advertentie heeft een rol te spelen. Je moet er niet alleen voor zorgen dat je de aandacht trekt, maar je moet de actie ook registreren om de campagne te optimaliseren. Dat vraagt om een sterke combinatie van (visuele) presentatie en Call-to-Action (CTA).

Een campagne op basis van feestdagen en grote evenementen werkt vaak goed, omdat op dat moment de conversieratio hoog zal zijn voor hieraan relevante advertenties. Mensen willen rond de feestdagen cadeaus kopen, dus laat je ze cadeau-ideeën zien.

DE ADVERTENTIE ROADMAP

Een advertentiecampagne is gericht op het identificeren van de bedoelingen en einddoelen die horen bij je doelgroep. Elke fase in de verkoopcyclus heeft specifieke kenmerken en behoeften. Het is onverstandig om als adverteerder slechts één oplossing te bieden en je te richten op het beantwoorden van slechts 1 intentie bij je doelgroep. Want daardoor verlies je verkeer en leads.

Schrijf om die reden, als basis voor je strategie, een roadmap voor je advertentiecampagne. Werk daarbij van voren naar achteren, van wat je als bedrijf graag ziet tot aan wat je wilt zien in je campagne:

 1. Doel (meestal geld)
 2. Omzet
 3. Winst (uit campagne)
 4. Conversies
 5. Conversiewaarde
 6. Leads
 7. Clicks
 8. Interacties
 9. Impressies/weergaven

De metrieken die uiteindelijk belangrijk zijn voor je campagne, verschillen per campagnedoel en per advertentie-platform. Voor bepaalde campagnedoelen is er extra werk nodig, bijvoorbeeld: wanneer je een online-enquête wil promoten om bewustzijn en sentiment te meten.

Het kan ook zijn dat een campagnedoel van je vraagt om je te richten op hele andere gegevensbronnen, zoals: op het aantal zoekopdrachten naar je merk, of op het aantal volgers dat je krijgt op sociale media.

Om rekening mee te houden

Er zijn verschillende manieren waarop je een campagne vervolgens kunt optimaliseren, afhankelijk van je bedrijf, middelen, doelen en tijd. Als je een behoorlijk budget hebt, is er vaak meer dan genoeg budget voor creatievelingen om verschillende dingen te testen. Maar een kortere looptijd betekent meestal ook hogere uitgaven.

Het is verstandig om een voorkeur te hebben voor het schalen naar kostprijs, op basis van conversiewaarde. Zo maak je geen prioriteit van het verkopen van producten of diensten, waar je naar ratio hogere kosten aan hebt, (productie, vervoer, werkuren, service, etc.), en waar je naar verhouding minder winst mee pakt met elke sale die je maakt.

WANNEER WEET JE OF EEN ADVERTENTIECAMPAGNE SUCCESVOL IS?

Clicks vertellen je dat je advertentie aantrekkelijk is. Conversies betekenen dat je op de juiste plaats adverteert. Dit betekent dat advertentie-uitgaven doorgaans op deze twee metrieken zijn gericht. Je wilt immers pas betalen, nadat er een bepaalde meetbare doelstelling (conversie) is geregistreerd.

Je kijkt bij het bepalen van campagne-succes, vooral naar het einddoel: verkoop, leads, of bewustzijn? Als het verkoop is, wat is dan het aantal verkopen dat je wilde bereiken? Als dat 50 verkopen per dag zijn, waar moesten zij dan vandaan komen? Als ze allemaal van je bestemmingspagina af moesten komen, stond je campagnestrategie daar dan op ingericht?

Is de doelstelling gehaald? Dan was de campagne een succes.

De kans is echter groot, dat de doelstelling die je gekozen had, op de lange termijn niet geschikt blijkt voor je product of dienst. Zo is bekendheid genereren een doel dat beter past bij je SAAS-product, dan bij de directe verkoop, vanwege de verschillen in de koopcyclus. Door wat extra tijd te steken in het maken van een roadmap, bespaar je veel geld en nutteloze conversies.

Tip: reserveer een stukje budget om specifieke elementen van je campagne die tijdens de loop van je campagne goed blijken te werken een boost te geven

Platforms en netwerken delen statistieken over wat er bij hun werkt. Gebruik deze informatie om in te schatten welke advertentie-leverancier geschikt is voor het halen van je doelen.

Logo Heroes in Marketing definitief

Adres

Heroes in Marketing
Electronweg 3a
1627 LB, Hoorn

Telefoonnummer

(+31) 0228 528 445

Social Media