Reclame is optellen en aftrekken

//

Menno Rigterink

Hoe je met optellen en aftrekken meer elektrische fietsen verkoopt.

Richard verkoopt elektrische fietsen. Populaire producten tegenwoordig. Richard is modern en maakt promotie online. Hij is erg blij met de mogelijkheden van Facebook. Want een Facebookpagina is gratis. En Twitter is ook gratis, net als het verzenden van e-mail. Allemaal gratis promotie.

Richard houdt ervan. “Waarom zou ik betalen als ik met deze gratis manieren mijn fietsen kan promoten?” Een voor de hand liggende vraag. Het antwoord misschien niet: gratis promotie brengt je niet dichter naar je doel. Het levert nauwelijks klanten op. Maar dat is uiteindelijk wel het belangrijkste doel van reclame.

Het doel van reclame telt mee
Richard maakt reclame omdat hij meer fietsen wil verkopen. Hij weet dat niet iedereen gelijk de fiets wil kopen en heeft daarom nog andere doelen. Want hij wil dat ze zijn brochure ontvangen of zijn email nieuwsbrief. Verder organiseert hij in het voorjaar mooie fietstochten en is op zoek naar genoeg deelnemers.

Om die doelen te bereiken werkt gratis reclame nauwelijks. Wat wel werkt: een goed onderbouwde reclamestrategie. Want zonder strategie doe je wel mee, maar behaal je niet je doelen. Of om in fietstermen te blijven: Je bent wel aan het koersen maar je kent het parcours niet en je weet niet waar de eindstreep ligt.

Begin bij de basis
Tegenwoordig is reclame een vak van optellen en aftrekken. In de marketing noemen ze dit “data driven marketing”. We kunnen on- en offline bijna alles meten waardoor je doelen makkelijker en beter bereikt door een met data onderbouwde strategie.

Het maken van een strategie is makkelijker dan je wellicht denkt. Voor het maken van zijn strategie beantwoordde Richard slechts 4 vragen:

1. Wie is mijn doelgroep? – Zijn dat senioren die in de buurt wonen?

2. Hoe ziet mijn ideale klant eruit? – Is dat de klant met de hoogste marge? Of is dat de klant die snel beslist?

En op basis van deze kenmerken:

3. Hoe groot is mijn potentiële doelgroep hier in de buurt?

4. Welk aandeel wil ik halen in deze doelgroep?

Doordat Richard zich ging focussen op zijn ideale klanten kon hij veel effectiever promotie-acties opzetten die precies terecht kwamen bij zijn potentiële klanten. En door de cijfers bij te houden en kleine aanpassingen te doen waar nodig, kwam zijn eindstreep veel sneller in zicht.

Logo Heroes in Marketing definitief

Adres

Heroes in Marketing
Electronweg 3a
1627 LB, Hoorn

Telefoonnummer

(+31) 0228 528 445

Social Media