ChatGPT de mythe ontmaskerd. Wat kun je ermee en wat levert dat op?

Marketeers en tech bloggers houden van nieuwe dingen hypen, want dat geeft ze voortdurend iets om het over te hebben. De nieuwste hype is ChatGPT. Wat is ChatGPT? Vormt ChatGPT een bedreiging voor Google? Laten we met een nuchtere blik kijken naar wat het precies is.

Wat zegt OpenAI over het gebruiken van ChatGPT voor content generatie?
Wat OpenAI zelf zegt over ChatGPT

ChatGPT is een chatbot van Microsoft (soort van)

Microsoft is de hoofdinvesteerder in OpenAI, en OpenAI heeft ChatGPT ontwikkeld. De technologieën die daar achter schuilen noemen we LLM, (Large Language Models), oftewel taalmodellen.

ChatGPT is een interface die gebruikmaakt van ee LLM en machine learning (ML) om te reageren op de invoer van gebruikers. Het kan worden gebruikt als een chatbot die kan reageren op vragen of opmerkingen op basis van natuurlijk taalgebruik.

Microsoft zal (ten tijde van schrijven) tenminste ergens in maart 2023 een interface integreren als feature gerelateerd aan haar zoekmachine Bing. Ook Google is reeds bezig om gelijkwaardige interfaces in haar producten te verwerken, die werken op basis van haar eigen LLM’s. HealthSearchQA is de eerste van Google sinds de lancering van ChatGPT en is een interface die antwoord kan geven op medische vragen.

LLM technologieën niet geschikt voor content generatie
De technologie is volgens de technologietak GoogleAI niet geschikt voor content generatie van hoge kwaliteit

Google is al 20 jaar bezig met de ontwikkeling van LLM

Google heeft verschillende LLM-gerelateerde technologieën en toepassingen ontwikkeld, waaronder Google Translate, Google Assistant en de Google Cloud Natural Language API. De LLM die Google heeft ontwikkeld voor het verwerken en begrijpen van teksten in real-time, heet ‘Google Lambda’.

Een machine detecteert eenvoudig content gemaakt door een andere machine
In dit voorbeeld ziet zelfs een vrij ‘primitieve’ vorm van AI content detectie dat ChatGPT de tekst heeft geschreven

Vormt ChatGPT een bedreiging voor Google?

Nee, absoluut niet. Zoals ik al schreef, is LLM-technologie niet nieuw voor Google. Google Ads en Google Search gebruiken LLM al een jaar of 4 voor het schrijven en optimaliseren van ad copy, ‘featured snippets’ (antwoorden direct op de zoekresultatenpagina) en de omschrijvingen van zoekresultaten die Google zelf maakt.

Google had veel issues met featured snippets die verkeerd waren en moest nog meer autoriteitssignalen gebruiken, voordat ze een behoorlijk percentage correct konden schrijven. ChatGPT komt net kijken. GoogleAI is inmiddels al zover, dat ze ook proberen om dingen als ironie en sarcasme te begrijpen, om dat te verwerken in hun LLM toepassingen en in wat ze naar voren halen.

Google heeft meer ervaring en doet het nog steeds niet goed

Google doet nog steeds een hoop fout met auto-rewrites. Ze brengen de verkeerde content met elkaar in verband. Ze halen de verkeerde datums aan. Ze slachtofferen vaak goede websites als zijnde spamsites, en ook Google controleert niet direct wat ze naar voren brengen.

Google gebruikt veel verschillende features waarmee ze relevantie wegen. Ze hebben meerdere systemen voor verschillende soorten typen classificatie. Ze investeren extreem veel in NLP (‘natural language processing’) om dit te doen en om termen, entiteiten, onderwerpen, intentie, en content types uit elkaar te halen.

Alphabet/Google investeert-, helpt met-, en test al jaren met meerdere AI, inclusief verschillende type taalmodellen, patroonherkenning, meertalige begripsystemen en personalisatie. Ze doen dat al zo’n 20 jaar, en ze doen het vaak nog steeds niet goed.

ChatGPT is geen Search

LLM toepassingen als ChatGPT en de experimentele zoekmachines die nu werken met zelfgeschreven antwoorden, zijn zeker ver gekomen in de afgelopen twee jaar en kunnen handig zijn voor bepaalde taken.

Maar is het Search en is het daadwerkelijk een bedreiging voor Google Search? En niet gewoon een nieuwe interface, zoals bijvoorbeele Voice Search, zoals we ze al vaker voorbij zagen komen?

Hoewel LLM nuttig is voor het begrijpen en reageren op tekst en spraak, is de technologie beperkt tot de data waarop ze is getraind. Ze kan niet altijd relevante of hoogwaardige content genereren of nauwkeurige optimalisatiehandelingen verrichten.

Google Search heeft daarnaast het grote voordeel dat ze meerdere relevante zoekresultaten kan tonen en rangschikken op basis van hun relevantie.

ChatGPT is slechts beperkt tot een chatinterface en is niet geschikt om te gebruiken als zoekmachine. Waar ChatGPT wel goed in is, dat is bijvoorbeeld het vereenvoudigen van een bestaande complexe tekst.

Het kostenplaatje en het verdienmodel spelen mee

Een gratis te gebruiken zoekmachine is sterk afhankelijk van het tonen van advertenties. ChatGPT is als product in deze vorm niet geschikt voor het tonen van advertenties op een dergelijke grote schaal.

Als Google Search en Bing besluiten om een chatbotinterface in de zoekresultatenagina’s te verwerken die on-the-fly teksten schrijft, zoals ChatGPT dit doet in de beperkte versie die wij mogen gebruiken, dan moeten ze eisen dat de techniek in de zoekmachines een stuk beter werkt, dan wat we nu te zien krijgen.

Stukje ChatGPT wiskunde

AI algoritmes zijn ontzettend duur om op grote schaal en voor langere tijd te gebruiken. Een chat in ChatGPT verwerken kost momenteel tussen de 1 en 20 US dollarcent, Google Search verwerkt tenminste 8.500.000.000 zoekopdrachten per dag. OpenAI moet dus al gauw minimaal 400 miljoen euro per dag kunnen verantwoorden om er een positief rendement uit te halen. De AI zal na verloop van tijd ongetwijfeld goedkoper worden, maar dat gaat ook op voor de AI van Google.

OpenAI wat kost een chat in ChatGPT
Je kunt OpenAI vragen wat ChatGPT kost ‘per transactie’

GoogleAI is dus zelf al heel lang bezig met de ontwikkeling van geavanceerde content generatie AI en gezien het feit dat Google Search toegang heeft tot enorme hoeveelheden data, meer en nieuwer dan wat ChatGPT tot nu toe mag gebruiken, zou het voor de zoekmachine geen probleem moeten zijn om met iets beters op de proppen te komen.

Echter, Google Search moet bij de introductie van een dergelijke feature wel zorgen dat ze geen grote schade doet aan haar bestaande business model.

Als een dergelijke interface zorgt voor minder advertentieinkomsten vanaf de zoekresultanpagina’s en voor veel hogere kosten (en mogelijk minder data!), dan is een introductie in vergelijkbare vorm, ook voor deze zoekmachines, momenteel niet realistisch.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat GoogleAI niet is ‘getriggered’ door de ontwikkeling en de populariteit van ChatGPT. Alphabet/Google zal zich ongetwijfeld gemotiveerd voelen om zich nog meer op de ontwikkeling van LLM toepassingen te focussen.

Controleert ChatGPT of de informatie die de LLM techniek gebruikt feitelijk klopt?
ChatGPT kan slechts voorspellen welke woorden er moeten worden geschreven

De bronnen die ChatGPT zijn vergeleken met die van Google enorm beperkt

ChatGPT is tot nu toe alleen getraind op oude data en daarnaast doet ChatGPT geen feitencheck en is het product door Microsoft’s algemene productbeleid creatief enorm beperkt en is het product niet politiek onafhankelijk.

Dat is Google Search ook niet, maar ChatGPT is duidelijk enorm beperkt door manueel doorgevoerde wenselijke inzichten.

Bovendien biedt Google Search diverse geavanceerde functies voor het zoeken naar informatie, zoals autocomplete, spelling- en synoniemcorrectie, en de mogelijkheid om zoekresultaten te filteren op basis van locatie of tijd. Dat maakt Google Search beter geschikt als middel waarmee je je doelen kunt bereiken of nieuwe inzichten kunt ontdekken.

Hoe wordt LLM gebruikt voor digitale marketing?

LLM’s worden gebruikt voor het verwerken en begrijpen van teksten in real-time. Zo kan er bijvoorbeeld worden bepaald wat mensen precies willen en waar zij naartoe gaan, aan de hand van de inzichten die worden onttrokken uit de teksten op de pagina’s die zij hebben bezocht.

Advertentieteksten kunnen vervolgens met LLM automatisch worden aangepast en geoptimaliseerd om doelgroepen met relevante interesses optimaal te verleiden om naar de pagina’s te gaan die hun wensen vervullen.

De nadelen van ChatGPT zoals ChatGPT ze omschrijft

Is ChatGPT geschikt als content marketing tool?

De content generator kent zeer veel toepassingen en kan bijvoorbeeld ook verschillende code schrijven (zij het beperkt en je moet wel goed weten wat je moet invoeren en hoe je de code moet verbeteren, aanvullen en toepassen). En wat kan LLM straks doen met bijvoorbeeld het componeren van muziek? Er zijn waarschijnlijk veel toepassingen waar we een product als ChatGPT voor kunnen gebruiken, waar we nu nog niet eens aan denken.

Maar waar het gaat om content marketing, is ChatGPT geen vervanging voor menselijke experts en creatieve copywriters. Het is meer geschikt als tool die bepaalde handelingen in het werkproces makkelijker maakt.

Nieuwswebsites gebruiken LLM al heel lang om automatisch artikels aan te maken over beursnieuws, voetbal, het weer en dergelijke, en betaalde propagandisten gebruiken LLM om social media berichten en artikels automatisch aan te maken en geloof mij: niet alleen Russen hebben oren hebben naar deze services.

Voor de wat moeilijkere content wordt content generatie ook al jaren ingezet, als onderdeel van een meerlaags (en duur) proces. Maar professionele SEO’s gebruiken in hun processen, toch ook gewoon menselijke schrijvers.

De content die ChatGPT genereerd, is voor Google al ruim 15 jaar gemakkelijk te herkennen als zijnde content die door een machine is gemaakt. Voor een machine is het detecteren van content gemaakt door een machine een eitje.

Tot slot

Content gemaakt met ChatGPT kan dienen als inspiratie, maar het is geen partij voor de steeds hoger wordende kwaliteit van de content in de zoekmachines. Spamsites ranken nog steeds in Google Search in bepaalde niches, maar ChatGPT is over het algemeen niet geschikt om direct te concurreren op de zoekresultatenpagina’s.

Daarnaast is de content makkelijk te detecteren en Google’s beleid rondom AI-gegenereerde content is wispelturig. Google zet het liefst door mensen gemaakte content, want het genereren van content op basis van de informatie die wij online zetten, doen zij het liefste zelf.

LLM en ReverseAds

LLM kan worden toegepast om advertentiecampagnes te optimaliseren. Ook ReverseAds gebruikt LLM om zoekintenties te achterhalen, advertentieteksten en plaatsingen te optimaliseren, en om doelgroepen te bereiken, maar dan op het veel grotere open web.

Over de auteur