Big data en de beloftes. Waar staan we nu?

Digitale advertenties worden grotendeels gecontroleerd door technologiereuzen, wat leidt tot dure campagnes die ondermaats presteren voor de bedrijven die ervan afhankelijk zijn.

Sociale-mediaplatforms beheersen de wereld en zijn wereldwijde betrokkenheid hubs geworden voor allerlei soorten gemeenschappen. Hierdoor zijn Facebook en YouTube de ‘advertentie norm’ geworden en het fundament waarop de meeste advertentiecampagnes zijn gebouwd.

Helaas brokkelt het gesteente af, samen met de koekjes die het ondersteunen. Nu worden bedrijven zich bewust van het feit dat advertentiestrategieën rond deze ommuurde platforms niet voldoende zijn.

Een korte geschiedenis

Verandering is constant en de evolutie van internet is een weerspiegeling van deze waarheid.

Sinds de start in 1983 heeft het internet een enorme transformatie doorgemaakt. Bij elke stop langs deze tijdlijn hebben adverteerders geëxperimenteerd en hun strategieën aangescherpt om rekening te houden met ontwikkelingen en innovaties.

Deze strategieën moeten niet in steen gebeiteld worden, aangezien verstorende krachten zoals consumentenvoorkeuren en overheidsregulering vereisen dat adverteerders alert blijven bij hun aanpak.

De huidige situatie is niet anders. De aard van internet verandert, gedreven door de toenemende aanwezigheid en het belang ervan in ons dagelijks leven.

We slaan nu de meest gevoelige informatie en digitale activa op. We wisselen deze informatie uit, waarbij we talloze uren per dag besteden aan communiceren, samenwerken en socializen met zowel dierbaren als vreemden. 

Deze migratie van het fysieke naar het digitale heeft de publieke opinie rond privacy verschoven en ons cognitieve proces rond betrokkenheid veranderd.

Als gevolg hiervan richten overheden zich op privacykwesties en onderzoeken adverteerders nieuwe manieren om betrokkenheid te stimuleren.

Wat ga je doen met het Open Internet?

Advertentie-uitdagingen komen duidelijk tot een hoogtepunt, maar de oplossing ligt al de hele tijd recht voor onze ogen.

Ondanks de prominente aanwezigheid van de ommuurde (inlog) platforms, brengen gebruikers daar slechts 34% van hun tijd door.

De overige 66% wordt besteed via het open internet. Terwijl gebruikers het internet doorkruisen en tijd besteden aan het verplaatsen van site naar site en platform naar platform, is alles verbonden door het open internet.

Dit creëert miljarden kansen om te adverteren op een manier die het mogelijk maakt om op een datagestuurde manier meer boeiende merkverhalen te vertellen.

Van browser advertenties tot in-app-advertenties, het open internet zorgt voor een rode draad die betrokken doelgroepen kunnen volgen, waardoor het verhaal van een merk van kanaal naar kanaal wordt verbonden zonder vast te zitten in een enkele ommuurde platform.

Dit biedt een interessante big data-mogelijkheid, aangezien bedrijven niet gedwongen worden om de minimale gegevens en inzichten te accepteren die platforms zoals Facebook afdwingen om te adverteren.

In plaats daarvan is het open internet veel minder beperkend en levert het zinvolle, op gegevens gebaseerde inzichten op.

Tot nu toe waren de meeste bedrijven niet in staat om eenvoudig campagnes op het open internet in te zetten, waardoor ze strategieën overhielden die slechts 34% van de internettijd van een gebruiker aanspreken.

ReverseAds heeft dit raadsel opgelost door het open internet in kaart te brengen, om adverteerders te voorzien van de overige 66%, waardoor het volledige spectrum van betrokkenheidsmogelijkheden zichtbaar wordt.

Beperkingen van ommuurde platformen 

70% van het advertentiebudget wordt besteed binnen de ommuurde platforms van Facebook, Google en Amazon. Op het eerste gezicht zou dit logisch zijn gezien de bekendheid van deze platforms, maar als je ziet waar gebruikers het grootste deel van hun tijd doorbrengen, is deze statistiek contra-intuïtief. 

Het bestaan ​​van deze “muren” is bedoeld om de organisatie binnenin te beschermen en te versterken, en niet om de platform deelnemers te helpen. Gebruikers laten hun gegevens verzamelen en verkopen.

Adverteerders geven te veel uit aan campagnes die niet transparant zijn. Iedereen vertrouwt erop dat het platform advertenties optimaliseert en personaliseert zonder gegevens in gevaar te brengen of concurrentievoordelen te bieden.

Helaas wordt er aantoonbaar niet in overeenstemming met deze verwachtingen gewerkt.

Geen transparantie

Twee van de drie grootste ommuurde platforms, Facebook en Google, genereren het grootste deel van hun inkomsten via advertenties. In 2021 bedroegen de totale inkomsten van Google $ 256,73 miljard en de advertentie-inkomsten van Facebook $ 114,93 miljard.

Dit kan grotendeels worden toegeschreven aan de waarde van de tijd die wordt besteed aan deze gratis te gebruiken platforms. Gebruikers van deze platforms zijn het product geworden dat aan adverteerders wordt verkocht, omdat gegevens worden verzameld en geld wordt verdiend in de ommuurde platformen.

Er is geen transparantie over hoe de gegevens worden gebruikt en hoe de algoritmen doelgroepen kiezen om advertenties weer te geven.

Deze ommuurde platforms beginnen veel meer op zwarte dozen te lijken als je je realiseert hoeveel erin wordt uitgegeven en het gebrek aan informatie die ze in ruil daarvoor delen.

Omdat geld wordt ingezet voor campagnes op verschillende platforms, krijgen adverteerders heel weinig inzicht in hun klanten. Er is geen duidelijkheid over de prestaties van campagnes, wat resulteert in een wazig beeld van klanten ondanks bestaande betrokkenheid.

Marketeers geven zelfs aan dat het halen van inzichten uit ommuurde tuinen een van hun grootste uitdagingen is.

Data-privacy is zeker een gerechtvaardigde reden om het delen van gebruikersgegevens te beperken, maar adverteerders hebben geen zicht op de toewijzing van campagnebudgetten.

Iedereen vertrouwt er gewoon op dat het platform zijn best doet om de prestaties te optimaliseren en campagnes zo kostenefficiënt mogelijk te houden. Dit blinde vertrouwen is niet genoeg wanneer bedrijven onder enorme druk staan ​​om resultaten te leveren.

Te duur

Gezien de enorme dominantie die ommuurde platforms hebben in de reclame-industrie, stellen ze de voorwaarden vast waaraan alle anderen zich moeten houden.

walled gardens

Deze platforms hebben advertenties gemonopoliseerd, waardoor het duur is om advertenties weer te geven en er weinig duidelijke opties voor alternatieven zijn.

Naarmate het aantal adverteerders toeneemt, leidt concurrentie tot hogere prijzen over de hele linie en komt een negatieve ROI steeds vaker voor.

De prijs om te adverteren op Facebook en YouTube blijft stijgen en de prestaties blijven achter. Het is nu een noodzaak voor bedrijven om experts te worden in advertentiecampagnes om te kunnen concurreren en een positieve ROI te genereren.

Desondanks blijft het marktaandeel van de ommuurde platforms groeien, aangezien er steeds minder wordt uitgegeven buiten deze platforms, waarbij realtime bieden de afgelopen jaren met ongeveer $ 1 miljard per jaar is afgenomen.

Terwijl prijzen stijgen en prestatie trends dalen, is er geen duidelijk plan in zicht voor bedrijven die moeite hebben om resultaten te genereren met hun ommuurde tuin advertentiecampagnes.

Er wordt te veel geld verdiend met deze platforms en succes vereist meer kennis en middelen dan ooit tevoren.

Inhoud censuur

Het zou nu duidelijk moeten zijn dat de techgiganten de regels bepalen voor iedereen die binnen hun platforms werkt. Dit geeft grote zorgen op het gebied van inhoud censuur.

Elk stuk inhoud dat binnen de muren van Facebook en YouTube wordt aangeboden, wordt beheerd door het platform. Met name YouTube is regelmatig onder de loep genomen voor het verwijderen van inhoud op basis van de bevindingen van algoritmen die proberen verkeerde informatie op te sporen.

Hoewel de bedoeling goed is, is het controleren van bijna een miljard video’s een bijna onmogelijke taak, en hun betrokkenheid algoritmen moedigen gebruikers eigenlijk aan om inhoud te verwerken die op het punt staat te worden gecensureerd zonder een duidelijke lijn voor makers vast te stellen.

Hoewel inhoud censuur een veel bredere kwestie is dan reclame, moet er sterk worden nagedacht over de effecten ervan op campagnes van adverteerders.

Welke adverteerders krijgen prioriteit door algoritmen? Wiens inhoud wordt geschaduwd?

De antwoorden op deze vragen zijn niet duidelijk, omdat platforms geen duidelijke richtlijnen of inzicht in de kwestie bieden.

Dit plaatst adverteerders in een uitdagende situatie, vooral degenen die zelfs maar minimaal gerelateerd zijn aan inhoud die als beperkt kan worden beschouwd.

De kracht van het open internet

Het open internet is nog steeds een mysterie voor marketeers in alle sectoren. Dit is geen verrassing gezien de allesomvattende aard van de term.

Het is uitgestrekt en kan het beste worden omschreven als zowel een fundamenteel netwerk als een concept van neutraliteit dat wordt toegepast.

Het zorgt ervoor dat het wereldwijde web vrij is van vooroordelen van breedband serviceproviders die specifieke sites of applicaties kunnen vertragen of blokkeren terwijl ze anderen bevoordelen.

Om enig perspectief te bieden, bestaan ​​ommuurde platforms als geïsoleerde ecosystemen die toegankelijk zijn via het open internet, net als pitstops langs de openbare weg.

Deze ommuurde platforms zijn niet verplicht aan dezelfde verwachtingen van neutraliteit. Ze zijn eigendom zijn van rechtspersonen die de regels bepalen.

Het open internet is het bindweefsel dat alle ommuurde platforms, websites en apps met elkaar verbindt terwijl gebruikers van plek naar plek navigeren. Er zijn bijna 1,2 miljard websites op het open internet, en elke minuut worden er 175 nieuwe gemaakt.

De uitgestrektheid van dit groeiende digitale landschap maakt het moeilijk voor bedrijven om te ontcijferen, wat resulteert in voorzichtigheid bij het toewijzen van budgetten voor marketinginitiatieven.

Adverteren is een genuanceerd proces en heeft een aanzienlijke invloed op de merkreputatie .

Hierdoor kan het open internet een zwart gat lijken waarin een merk de controle over zijn verhaal kan verliezen en het risico loopt negatieve merk herinneringen bij zijn publiek achter te laten.

De waarheid is dat het open internet betrouwbaarder, goedkoper en transparanter is dan de ommuurde platforms waar de meeste bedrijven hun budget aan uitgeven.

Er bestaan ​​nu oplossingen om het open web in kaart te brengen, ervoor te zorgen dat het aansluit bij het imago van een merk en de doelgroep, en tegelijkertijd bijzondere merkverhalen te creëren die afzonderlijke platforms overstijgen en verbinding maken met de juiste gebruikers op het juiste moment.

Gebruikers vertrouwen

De ware kracht van het open internet begint met een simpel feit: gebruikers vertrouwen erop.

Vertrouwen is een essentieel onderdeel van elke zakelijke relatie. Nu het vertrouwen tot een dieptepunt is gedaald, is het een enorme uitdaging om het via advertenties te cultiveren.

In feite wordt slechts 47% van de merken als betrouwbaar beschouwd en zou 75% van de merken van de ene op de andere dag kunnen verdwijnen en een meerderheid van de mensen zou er niets om geven.

Deze gegevens zijn verbluffend, maar ze worden bijzonder verhelderend en bruikbaar wanneer je ze combineert met wat meer informatie.

77% van de internetgebruikers vertrouwt artikelen op het open internet meer dan ommuurde platforms. Slechts 39% van de gebruikers zou hun zoektocht naar inhoud beginnen op platforms zoals Facebook en YouTube. Daar blijft het niet bij.

40% van de mensen zegt dat ze het vaakst relevante advertenties vinden op het open internet vergeleken met slechts 18% op Facebook.

Deze gegevens schetsen het beeld van een scheef advertentie landschap waarin mensen het open internet verkiezen en vertrouwen, maar bedrijven blijven het grootste deel van hun advertentie-uitgaven toewijzen aan techgiganten.

De kracht van het open internet wordt nog interessanter als je kijkt naar de gemoedstoestand waarmee consumenten internetgebruik benaderen.

Publiek met een actieve mindset 

Gebruikers komen om verschillende redenen naar het internet, van werk tot entertainment en alles daartussenin. Als bepaalde internetsites en platforms een aantal functies hebben, kunnen gebruikers de ervaring vanuit verschillende gemoedstoestanden benaderen.

Bedrijven kunnen meer gerichte en succesvolle advertentiecampagnes inzetten met inzicht in hoe gebruikers omgaan met hun internettijd.

Gemiddeld hebben gebruikers op het open internet een veel actievere mentaliteit dan die op sociale mediasites zoals Facebook. Bijna de helft van de Facebook-gebruikers scrolt gewoon gedachteloos, wat geen ideale doelgroep is.

Gebruikers gaan naar het open internet wanneer ze specifieke informatie zoeken, meer te weten komen over producten of diensten, of van plan zijn een aankoop te doen.

Dit wordt beschreven door de gegevens die daaruit voortvloeien dat het open internet betrouwbaarder is op sociale mediaplatforms.

Merken zouden deze informatie in hun voordeel moeten gebruiken en meer genuanceerde campagnes moeten ontwikkelen die zinvolle contactpunten genereren op het open internet. Deze contactpunten hebben de mogelijkheid om gebruikers te bereiken die blijk hebben gegeven van koopintentie en die actief op zoek zijn naar informatie of oplossingen.

Door campagnes op deze manier in te zetten, maximaliseren bedrijven niet alleen de betrokkenheid op het open internet, maar laten ze ook positieve merk herinneringen achter die campagnes binnen ommuurde tuinen kunnen optimaliseren.

Dit komt omdat een diepere merkbekendheid wordt gecreëerd door middel van campagnes buiten afzonderlijke platforms, die klantervaringen informeren wanneer ze worden herinnerd aan een bedrijf op Facebook of YouTube.

Positieve merk herinneringen 

De ervaring van elke gebruiker op sociale media is iets anders, maar ommuurde tuin-algoritmen zijn gebouwd om content te pushen die betrokkenheid inspireert.

Helaas wordt een hoge mate van betrokkenheid meestal veroorzaakt door zeer emotionele inhoud.

Neuromarketing Onderzoek bewijst dat trieste inhoud op Facebook het meest boeiend is, wat ertoe leidt dat algoritmen dit soort inhoud sneller voorrang geven.

Bedrijven die adverteren op Facebook hebben hier geen controle over, aangezien advertenties door het platform worden ingezet om gebruikers aan te spreken in dezelfde feed waarin andere inhoud wordt aangeboden. 

Bedrijven hebben dus geen controle over de inhoud waaronder hun advertenties worden weergegeven. Die en die is dood en dat merk vindt dit leuk?

Dus wil je dat je merk geassocieerd wordt met verdriet om de betrokkenheid te vergroten?

Op Facebook heb je geen controle over de emotionele toestand die een gebruiker ervaart met je advertentie-inhoud.

De gebruiker heeft misschien net een zeer emotioneel of opwindend nieuwsbericht gezien dat bedoeld was om hem te betrekken.

Dit kan onbewust merk herinneringen achterlaten die gekoppeld zijn aan niet-gerelateerde inhoud die vlak voor of na uw advertentie is geconsumeerd. Het open internet is heel anders, omdat het mogelijk is om gebruikers aan te spreken met een actieve mindset en aantoonbare intentie om een ​​aankoop te doen.

Het is een kwestie van een beroep doen op het emotionele (Facebook) of rationele (open internet) deel van het brein van mensen.

Hoewel er kansen liggen in het emotionele, is het een veel minder gecontroleerde benadering van adverteren, en een die het risico met zich meebrengt van een negatieve merkreputatie.

De vraag wordt dan: hoe kunnen merken hier effectief op steunen om hun bereik te vergroten, de ROI te verhogen en hun merkreputatie te versterken?

Het geheim zit in de data.

Gegevens Transparantie

Gegevens voeden digitale advertenties. Zoals hierboven vermeld, missen ommuurde tuin platforms transparantie, waardoor adverteerders worden gescheiden van de gegevens die hun campagnes aansturen. Dit dwingt adverteerders om blind te vertrouwen op de platformen waarop ze hun budgetten verdelen.

Het open internet is een veel transparantere plek, waardoor adverteerders de gegevens krijgen die nodig zijn om de prestaties te optimaliseren en een duidelijk beeld krijgen van waar geld wordt uitgegeven. Dit kan allemaal worden bereikt met cookie loze en privacy-forward oplossingen .

Het open internet in kaart brengen 

Bij het overwegen van het open internet voor advertentiecampagnes kunnen bedrijven overweldigd raken door de reikwijdte. 1,2 miljard websites, tientallen populaire sociale platforms, web apps en meer, allemaal tot uw beschikking.

Gelukkig zijn er oplossingen die al deze informatie doorzoeken met behulp van machine learning en AI. Dit wordt mogelijk gemaakt door de transparantie van de beschikbare gegevens.

Reverse Ads leidt deze aanval om advertentiecampagnes op het open internet te verspreiden door het in kaart te brengen voor bedrijven die daar willen adverteren.

Zonder al te diep in te gaan op onze methodologie, gebruiken we trefwoord gegevens om het open internet in kaart te brengen en te voorspellen waar een gebruiker naartoe gaat op zijn aankoop pad.

De aankoopbeslissingen van een koper kunnen worden voorspeld door te kijken naar hun betrokkenheid bij online content.

Zoekwoorden die verband houden met de video’s die ze bekijken, sites die ze verkennen en blogs die ze lezen, vertellen een verhaal dat bedrijven kan helpen het open internet en het aankoop pad in kaart te brengen.

Zoekwoorden hebben de kracht om deze punten met elkaar te verbinden en bedrijven te helpen nauwkeurig te voorspellen waar een koper naartoe gaat. Elke webpagina kan worden gecrawld om de trefwoorden te vinden die verband houden met een product of dienst die wordt overwogen.

Naarmate zoekwoorden zich opstapelen, begint het profiel van een koper vorm te krijgen en worden er verbindingen gelegd. We noemen dit een “zoekwoord cluster” en we gebruiken dit cluster om te bepalen waar op het aankooppad een koper zich momenteel bevindt.

Dynamische advertenties Een van de enorme voordelen van het in kaart brengen van het open internet en de paden die kopers volgen, is de mogelijkheid om de aangeboden advertenties te optimaliseren en te personaliseren.

Elk platform en medium voor reclame is anders, en door inzicht te krijgen in de eigenschappen die een campagne succesvol maken, kunnen merken dynamische advertenties aanbieden die rekening houden met de manieren waarop ze worden geconsumeerd.

Advertenties op Facebook vereisen een andere aanpak dan advertenties op zeer specifieke branchesites. Gegevens stellen ons in staat om beter te begrijpen welke inhoud het beste presteert in elke omgeving, die we kunnen gebruiken om meer resonerende advertenties weer te geven op het moment dat een gebruiker het meest ontvankelijk is.

Dit is waar data en brand storytelling elkaar ontmoeten, en door deze facetten van adverteren op intelligente wijze te combineren, kunnen bedrijven beginnen met het genereren van meer waardevolle betrokkenheid.

Merkvertelling versterkt

Of het nu gaat om adverteren in een ommuurde tuin of op het open internet, met merkverhalen kunnen bedrijven een sterkere band met hun publiek opbouwen.

Deze benadering van marketing is een centrale focus geworden voor enkele van de grootste merken ter wereld, omdat het een merk gedenkwaardig maakt en conversie inspireert door middel van een boeiende missie die resoneert met klanten.

Het probleem met uitsluitend vertrouwen op ommuurde tuinen om uw merkverhaal over te brengen, is dat u alle tijd van de klant die elders wordt besteed en het vertrouwen dat inherent is aan open internetreclame, mist.

Het zou hetzelfde zijn als proberen je verhaal in één hoofdstuk te vertellen aan een publiek dat wantrouwend is. Door open internet advertentiecampagnes in te plannen, kunnen merken beginnen hun bereik te vergroten en impactvolle touchpoints te creëren die een enkel platform overstijgen.

Deze campagnes worden vehikels voor betrokkenheid en creëren een merkdraad op internet.

Een merkdraad 

Het zou inmiddels duidelijk moeten zijn dat internetgebruikers het grootste deel van hun tijd buiten de ommuurde tuin platforms doorbrengen en actief informatie zoeken op het open internet wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe producten of diensten om te kopen.

Merken die hier geen notie van nemen, missen een kans om hun betrokkenheid te verdiepen en gedenkwaardige contactpunten op internet te creëren. Deze contactpunten fungeren als een merkdraad die kan worden getraceerd van site naar platform naar app, een uniek verhaal vertellen en klanten op genuanceerde manieren aanspreken.

Internetgebruikers doorkruisen het web, met verschillende intenties op elke website en elk platform dat ze bezoeken. Een slimme adverteerder gebruikt dit in zijn voordeel door campagnes te maken die aangeven waar en wanneer een klant de advertentie ziet.

Hoewel sommige brede platforms geweldig kunnen zijn voor campagnes voor merkbekendheid bovenaan de trechter, kunnen gerichte branche websites worden gebruikt om klanten uit het midden of einde van de trechter aan te spreken die op zoek zijn naar specifieke informatie of inspiratie om te kopen.

Door het open internet kan deze merkdraad zich in de loop van de tijd ontwikkelen, waardoor klanten gedenkwaardige advertentie-ervaringen krijgen die daadwerkelijk aansluiten bij hun behoefte op dat moment.

Een klant zal veel meer geneigd zijn om betrokken te raken als ze zich uw merk herinneren uit een positieve ervaring die ze hadden.

Conclusie

De aard van internetreclame verandert. Het tijdperk van cookies loopt ten einde, web 2 gaat over in web 3 en gebruikers benaderen hun online tijd en ervaringen met hogere verwachtingen.

Al deze trends demonstreren de kracht van open internetreclame en de beperkingen van ommuurde tuinen bij het strategisch en inzetten van moderne digitale advertentiecampagnes.

Een aanpak die vastzit aan de oude manieren van Facebook en YouTube kan ernstig beperkend zijn en resulteren in campagnes die moeite hebben om een ​​zinvolle ROI te leveren. 

Inspirerende betrokkenheid online is niet meer wat het 5 jaar geleden was, omdat internet ervaringen en gebruikers verwachtingen veranderen.

Een meer gerichte en genuanceerde benadering van adverteren is nodig voor bedrijven die concurrerend willen blijven.

Het open internet heeft de sleutel in handen, en bedrijven zouden hun mogelijkheden op dit gebied moeten onderzoeken als ze de grootste kans op het gebied van adverteren niet willen missen.

Vraag vrijblijvend een op maat gemaakt voorstel aan over deze advertentieoplossing, dan komen we graag met je in gesprek.

Over de auteur