Het fundament van merkidentiteit

//

Remco Tensen

Merkidentiteit is de fundamentele kern die diverse functies samenbindt tot een samenhangende kracht. Een sterk merk creëert organische conversaties en genereert signalen die zoekmachines, zoals Google, verwerken en integreren in hun rankingalgoritmen. Remco Tensen benadrukt dat SEO niet losgekoppeld kan worden van de merkervaring die we willen waarborgen:

“Een merk is de fundamentele kern die deze diverse functies samenbindt tot een samenhangende kracht. Maar ‘merk’ alleen betekent niets zonder de juiste end-to-end klantbelevingen die we waarborgen. We kunnen en mogen SEO daar niet van loskoppelen – Google zou dat zeker niet negeren.”

Remco Tensen

Wetenschappelijke Principes Toepassen

Remco wijst erop hoe belangrijk het is om mentale shortcuts en consumptieve signalen te benutten, frictie te elimineren en pijnpunten te verminderen, en stemmen te cultiveren waarmee mensen zich affiliëren:

“Door mentale shortcuts en consumptiesignalen te benutten, aanbiedingen te ontwerpen die inspelen op aangeboren drijfveren, frictie te elimineren, pijnpunten te verminderen, stemmen te cultiveren waarmee mensen zich affiliëren, de waarden en ethiek van gemeenschappen te manifesteren, nudges toe te passen om acties te sturen, en menselijk beslissingsgedrag te begrijpen, kunnen we effectiever onze doelen bereiken.”

Deze benaderingen kunnen vanuit ten minste vijf wetenschappelijke invalshoeken ondersteund worden. En zoals Remco opmerkt, kan je deze wetenschappelijke inzichten gebruiken om buy-in voor SEO te verkrijgen, zelfs zonder specifieke Google-documenten of datasets:

“Door voorbeelden te stapelen vanuit verschillende gegronde wetenschappelijke hoeken kun je je argumenten versterken. Je hebt niet altijd SEO-gerelateerde documenten of datasets nodig om dat te doen.”

Ruwe data gepresenteerd binnen een gestandaardiseerde studie kan beschouwd worden als het enige ‘echte’ bewijs in onze sector, omdat dit ge-peer-reviewed kan worden. Maar, zo stelt Remco, is dit niet de enige vorm van bewijs die je kunt gebruiken. Het stapelen van voorbeelden vanuit meerdere wetenschappelijke hoeken die een argument ondersteunen, dat in academische kringen beschouwd wordt als een vorm van ’triangulatie’, wordt algemeen geaccepteerd, zelfs in academische onderzoekspublicaties.

De Toekomst van SEO

Hoewel specialisatie verleidelijk is en het systeem dit beloont, kan het wijs zijn om je kennis te differentiëren. Dit is belangrijk, vooral in een steeds meer interdisciplinair veld zoals Digitale Marketing en SEO. SEO kan onder andere helpen de merkzichtbaarheid te optimaliseren, door te optimaliseren hoe je ontdekt wordt via verschillende kanalen:

“Vanuit een SEO-perspectief is het opbouwen van een krachtig online merk essentieel voor het vergroten van de zichtbaarheid en het aantrekken van gekwalificeerd verkeer. We kunnen merksignalen op allerlei manieren versterken.”

Maar perfecte SEO kan gemakkelijk worden ondermijnd door een ontkoppeld merk dat geen resonantie heeft met het publiek. Daarom is het belangrijk om technische optimalisaties te combineren met boeiende, onderscheidende content:

“Perfecte SEO kan makkelijk tenietgedaan worden door een ontkoppeld merk zonder resonantie. We gebruiken technische optimalisaties met boeiende, onderscheidende content – WEES INTERESSANT!”

SEO biedt kanalen voor het versterken van sociale valuta en mond-tot-mondreclame, wat een merk kan stimuleren. Maar volgens Remco kan geen enkele hoeveelheid SEO een merkethos repareren waar mensen niet in geloven:

“SEO biedt kanalen voor het versterken van sociale valuta en mond-tot-mondreclame, wat een merk kan stimuleren. Sterke merken creëren organische conversaties die diverse signalen genereren – Google is als Pac-Man die deze signalen opslokt.”

Door inzichten uit verschillende gedragswetenschappen in hun tactieken te integreren, kunnen SEO-professionals ook in de toekomst effectievere, wetenschappelijk onderbouwde strategieën ontwikkelen die resoneren bij mensen en meetbaar betere resultaten opleveren. De toekomst van SEO ligt op het snijvlak van gedragswetenschappen, marketing en technologie. Een interdisciplinaire, psychologisch onderlegde benadering van SEO is niet langer optioneel – het is een absolute noodzaak als je op lange termijn relevant wil blijven in Search:

“In 2024 moeten we dat meer dan ooit integreren over meerdere domeinen. Door een wetenschappelijke benadering van Digitale Marketing en SEO te omarmen, kunnen we datagestuurde beslissingen nemen, sterkere argumenten opbouwen voor onze initiatieven en uiteindelijk betekenisvolle resultaten behalen voor onze merken en klanten.”

Remco Tensen, de SEO Job Coach
Logo Heroes in Marketing definitief

Adres

Heroes in Marketing
Electronweg 3a
1627 LB, Hoorn

Telefoonnummer

(+31) 0228 528 445

Social Media