Techreuzen zijn duur en dictoriaal

//

Menno Rigterink

Gezien de enorme dominantie die ommuurde platforms hebben in de reclame-industrie stellen ze de voorwaarden vast waaraan alle anderen zich moeten houden.

Deze platforms hebben advertenties gemonopoliseerd, waardoor het duur is om advertenties weer te geven en er weinig duidelijke opties voor alternatieven zijn.

Naarmate het aantal adverteerders toeneemt, leidt concurrentie tot hogere prijzen over de hele linie en komt een negatieve ROI steeds vaker voor.

De prijs om te adverteren op Facebook en YouTube blijft stijgen en de prestaties blijven achter.

Het is nu een noodzaak voor bedrijven om experts te worden in advertentiecampagnes om te kunnen concurreren en een positieve ROI te genereren.

Desondanks blijft het marktaandeel van de ommuurde platforms groeien, aangezien er steeds minder wordt uitgegeven buiten deze platforms, waarbij realtime bieden (realtime bidding) de afgelopen jaren met ongeveer $ 1 miljard per jaar is afgenomen.

Terwijl prijzen stijgen en prestaties minder worden, is er geen duidelijk plan in zicht voor bedrijven die moeite hebben om resultaten te genereren met hun ommuurde platform advertentiecampagnes.

Er wordt te veel geld verdiend aan deze platforms en succes vereist meer kennis en middelen dan ooit tevoren.

Inhoud censuur

Het zou nu duidelijk moeten zijn dat ommuurde platforms de regels bepalen voor iedereen die binnen hun platforms werkt.

Dit geeft grote zorgen op het gebied van inhoud censuur. Elk stuk inhoud dat binnen de muren van Facebook en YouTube wordt aangeboden, wordt beheerd door het platform.

Met name YouTube is regelmatig onder de loep genomen voor het verwijderen van inhoud op basis van de bevindingen van algoritmen die proberen verkeerde informatie op te sporen.

Hoewel de bedoeling goed is, is het controleren van bijna een miljard video’s een bijna onmogelijke taak, en hun betrokkenheids algoritmen moedigen gebruikers eigenlijk aan om inhoud te verwerken die op het punt staat te worden gecensureerd zonder een duidelijke lijn voor makers vast te stellen.

Hoewel inhoud censuur een veel bredere kwestie is dan reclame, moet er sterk worden nagedacht over de effecten ervan op campagnes van adverteerders.

Welke adverteerders krijgen prioriteit door algoritmen?

Wiens inhoud wordt geschaduwd?

De antwoorden op deze vragen zijn niet duidelijk, omdat platforms geen duidelijke richtlijnen of inzicht in de kwestie bieden.

Dit plaatst adverteerders in een uitdagende situatie, vooral degenen die zelfs maar minimaal gerelateerd zijn aan inhoud die als schadelijk kan worden beschouwd.

Logo Heroes in Marketing definitief

Adres

Heroes in Marketing
Electronweg 3a
1627 LB, Hoorn

Telefoonnummer

(+31) 0228 528 445

Social Media